درمان پوکی استخوان در طب سنتی

Treatment of osteoporosis in traditional medicine

پیشگیری و درمان پوکی استخوان در طب سنتی

  • پوکی استخوان چیه؟
  • چرا پوکی استخوان بوجود میاد؟
  • علائم پوکی استخوان در مردان چیه؟
  • علائم پوکی استخوان در زنان چیه؟
  • چطوری از بروز پوکی استخوان جلوگیری کنیم؟
  • برای جلوگیری از پوکی استخوان چی بخوریم؟
  • چه مواد غذایی باعث پوکی استخوان می شن؟
  • جدیدترین روش درمانی برای این بیماری چیه؟

یکی از بیماری هایی که طب سنتی در درمان آن نقش موثری دارد، پوکی استخوان است. به دلیل شایع شدن این بیماری، موسسه طب سنتی سینا پردیس مشهد مطالبی را در این زمینه جهت آگاه سازی شما قرار داده است. بیماری پوکی استخوان اغلب در بین افراد مسن و خانم های بالای ۴۰ الی ۵۰سال دیده شده که با ضعف و درد استخوان ها خود را نشان داده و منجربه شکستگی استخوان ها می شود. تحقیقات نشان داده است که با سبک زندگی صحیح و تغذیه ی سالم، میتوان به میزان قابل توجهی از بروز این بیماری جلوگیری کرد.

برای درمان پوکی استخوان بهتر است نزد یک پزشک یا متخصص طب سنتی بروید تا شدت مشکل شما را بررسی کند.

از جمله درمان این بیماری در طب سنتی، استفاده از دمنوش های گیاهی چون مریم گلی، آویشن و گزنه است. این گیاهان دارای ویتامین های D و K و همچنین کلسیم هستند که برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان موثر اند. همچنین استفاده از مکمل های استخوان ساز و سویق عدس، کمک ویژه ای به درمان بیماری می کند.

پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان چیست

پوکی استخوان به معنای شکنندگی تدریجی استخوان هاست. استخوان ها بافت هایی زنده هستند که دائم استخوان هایی جدید تولید کرده و جایگزین استخوان های قدیمی می کنند. زمانی که تولید استخوان جدید با جذب شدن استخوان قدیمی هماهنگ نباشد، پوکی استخوان به وجود می آید. در این بیماری بافت استخوان ها به تدریج از بین رفته و باعث شکنندگی و ضعیف شدن استخوان می شود به طوری که با کوچک ترین ضربه یا آسیبی مثل زمین خوردن یا خم شدن، استخوان شکسته و حتی خورد می شود. این بیماری ممکن است تمام استخوان های بدن را درگیر کند اما معمولا در قسمت هایی چون مفصل ران، مچ دست و پا و ستون فقرات اتفاق می افتد.

علائم پوکی استخوان چیست؟

ما پوک شدن و ضعیف شدن استخوان ها را نمی توانیم ببینیم، در نتیجه ممکن است هرگز متوجه این بیماری نشویم تا زمانی که استخوان شکسته و دچار آسیبی جدی شود. تشخیص پوکی استخوان فقط توسط پزشک و با انجام عکس برداری و اسکن امکان پذیر است؛ اما مواردی نیز وجود دارد که با توجه به آن ها می توان از این مشکل آگاه شد.

1-گرفتگی و درد استخوان: اولین و شایع ترین علائم پوکی استخوان، گرفتگی عضلات و درد استخوان ها به صورت مداوم است. این امر به دلیل کمبود شدید ویتامین D اتفاق می افتد و اگر این وضعیت در مدت طولانی ادامه یابد، باعث پوکی استخوان شدید و شکستگی استخوان ها می شود.

2-تحلیل لثه: این اتفاق نیز جز علائم شایع این بیماری است که با ضعیف شدن و عقب رفتگی فک همراه است.

3-کاهش قدرت بدنی: زمانی که قدرت بدنی کاهش یافته و راه رفتن های طولانی، دویدن و بلند کردن اجسام سنگین برای فرد کاری دشوار شود، در این صورت ممکن است فرد در معرض ابتلا به پوکی استخوان باشد.

4-ناخن های شکننده: ناخن های نازک و ضعیف که به آسانی می شکنند، نشانه ای از کاهش تراکم یا پوکی استخوان هاست.

5-کاهش قد: اگر فردی بیش از ۵ سانتی متر کاهش قد داشته باشد یا دچار انحنای شدید ستون فقرات شود، حتما باید به پزشک مراجعه کند. این مورد نسبت به دیگر علائم نادرتر است.

علت اصلی پوکی استخوان

علت اصلی پوکی استخوان چیست؟

استخوان ها همیشه در حال بازسازی و تولید بافت و استخوان جدید و تجزیه استخوان های قدیمی هستند. این عمل در سنین نوجوانی و جوانی با سرعت بیش تری اتفاق می افتد و استخوان های بیشتری تولید می شود. هر چقدر که سن افزایش پیدا کند، این روند کاهش یافته و تولید استخوان های جدید نیز کمتر و تجزیه استخوان ها بیشتر می شود و باعث تحلیل رفتن بافت های داخلی استخوان(توده) می شود. بنابراین هر چه توده یا بافت های داخلی استخوان در زمان جوانی کم تر تشکیل شده باشد، پوکی استخوان زودتر اتفاق می افتد. میزان تشکیل یا از بین رفتن توده ها ارتباط مستقیمی با ژنتیک، نژاد، جنسیت ، هورمون ها و سبک زندگی و تغذیه دارد.

مدت زمان درمان پوکی استخوان

مدت زمان درمان برای هر شخص متفاوت است. افراد مسن تر و دارای پوکی استخوان شدیدتر مدت درمان طولانی تری نسبت به بقیه افراد مبتلا به این بیماری دارند. اما با مصرف مداوم داروها و انجام دستورات پزشک، روند درمان بیماری سرعت یافته و فرد زودتر بهبود خواهد یافت.

غذاهای مضر برای پوکی استخوان

یکی از عواملی که در پوکی استخوان تاثیر دارد، سبک زندگی و تغذیه است. زمانی که ما تغذیه نامناسبی داشته باشیم بدن ضعیف شده و دچار انواع بیماری ها از جمله پوکی استخوان می شود. پس با تغذیه مناسب و دوری کردن از مواد غذای مضر می توانیم از ابتلا به بیماری ها جلوگیری کنیم.

غذاهای مضر برای پوکی استخوان

از مواردی که باید از خوردن آن ها پرهیز کنیم:

1- نوشابه ها و آبمیوه های گازدار: این نوشیدنی ها به علت دارا بودن اسید فسفریک و اسیدهای معدنی، مانع از جذب کلسیم در بدن می شوند.

2- نمک: در علم پزشکی به این ماده، بیماری سفید یا سم سفید می گویند. نمک فارغ از به وجود آوردن بیماری هایی چون فشار خون، باعث از بین رفتن کلسیم در بدن می شود. بنابراین در استفاده از این ماده باید محتاط بود و از مصرف زیاد آن پرهیز کرد.

3- غذاهای آماده: سوسیس، کالباس و غذاهای فست فودی نیز باعث از بین بردن کلسیم بدن می شوند.

4- گوشت قرمز: مصرف هر چیز به اندازه و در تعادل مناسب است و استفاده بیش از حد می تواند باعث آسیب شود. مصرف گوشت نیز چنین است. با زیاده روی در مصرف آن، اسیدهایی چون اسید فسفریک و اسید سولفوریک آزاد شده و حالتی اسیدی در خون ایجاد می کند که علاوه بر کاهش جذب کلسیم، باعث پوسیدگی و ضعف استخوان ها می شود.

5- کافئین: امروزه مصرف کافئین و نوشیدنی های کافئین دار در بین مردم و جوانان بسیار رایج شده است اما مصرف کافئین بیش از حد باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن می شود.

برای جلوگیری از پوکی استخوان چی بخوریم؟

پروتئین: یکی از عناصر سازنده استخوان پروتئین است، اما مصرف بیش از حد آن می تواند برای بدن مشکل ساز شود.

ویتامین D: این ویتامین به دلیل جذب بیشتر کلسیم در بدن باعث استحکام و تقویت استخوان ها می شود. بیشتر ویتامین D مورد نیاز بدن از طریق نور خورشید تأمین می شود اما اگر در معرض آفتاب نیستید، برای دریافت کافی این ویتامین از مکمل های ویتامین D استفاده کنید.

کلسیم: اصلی ترین و مهم ترین عامل رشد و تقویت استخوان ها، کلسیم است. شما می توانید با مصرف مواد غذایی دارای کلسیم، به تحکیم استخوان های خود و پیشگیری از پوکی استخوان کمک کنید.

میوه و سبزیجات: این مواد علاوه بر دارا بودن انواع ویتامین ها و داشتن فیبر، به جذب بیشتر کلسیم نیز کمک می کنند.

غذاهای کلسیم دار برای پوکی استخوان

  • لبنیات نظیر شیر، ماست، دوغ، پنیر و… جز پرکلسیم ترین مواد غذایی هستند.
  • سبزیجاتی چون کلم پیچ، کلم بروکلی، اسفناج و شلغم حاوی مقدار زیادی کلسیم هستند.
  • ماهی قزال آلا و ساردین منبع چربی های مفید و ویتامین D و امگا۳ هستند که به جذب بیشتر کلسیم توسط بدن کمک می کنند.
  • نان سبوس دار، برنج و جو دوسر
  • آجیل و مغزهایی مثل بادام، گردو و تخم آفتاب گردان
  • حبوباتی چون عدس و لوبیا نیز سرشار از فیبر و پروتئین هستند. همچنین مقدار زیادی آهن، روی ، منیزیم و پتاسیم دارند و کم خونی و کمبود کلسیم را جبران می کنند.
4/5 - (2 امتیاز)