دستور پخت آبگوشت گیاهی

Vegetable meat broth

آبگوشت، شوربا، دیزی یا در زبان آذری پیتی یک خوراک خوشمزه و اصیل ایرانی است که طرفدارهای بسیاری دارد. این غذا یک غذای سنتی خوش مزه است که متاسفانه این روزها توجه کمتری به این خوراک قدیمی شده است. در تاریخچه های مختلفی پخت آبگوشت را در زمان کوچ نشینی و به صورت پخت در ظرف سفالی یاد کرده اند و در برخی تاریچه ها آن را از زمان دامپروری می شناسند. پخت ابگوشت ابتدا در ظروف سفالی و سنگی در شهر های کهن رواج پیدا کرده بود.

آبگوشت یک غذای لذید ایرانی‌ست که در سفره های ما ایرانی ها نقش بسیار ویژه ای داشته و از آن به عنوان یک غذای اصیل ایرانی یاد می‌شود. این غذای لذیذ ترکیبی بی‌ نظیر از گوشت و حبوبات، لیمو و چاشنی‌ های دیگر است که با نان های ریز خورد شده میل می شود و گاهی حبوبات و گوشت های آن را می توان کوبید و میل کرد.

دوستان عزیز گیاه خوار نیز می توانند این غذای اصیل را میل کنند اما به روشی دیگر در طرز تهیه، که در آن گوشت وجود ندارد. ما در این بخش از سایت رسمی موسسه طب سنتی سینا پردیس مشهد برای شما طرز پخت این غذای بی‌ نظیر اصیل ایرانی را به صورت گیاهی قرار دادیم.

فواید آبگوشت چیست؟

  1. حاوی ویتامین های A، گروه B
  2. سرشار از مواد معدنی (سلنیوم، فسفر، منیزیم، گوگرد، پتاسیم، آهن، مس، پروتئین)
  3. نشاسته و آسپیرین و آنتی بیوتیک
  4. مغذی
  5. افزایش شیر مادر
  6. انرژی زا
  7. زیاد کننده منی
  8. افزایش نیروی جنسی
  9. مفید برای طحال
  10. ضدالتهاب
  11. ضدویروس
  12. افزایش احتمال دخترزایی
  13. افزایش مقاومت در برابر عفونت ها
  14. بهبود دهنده زخم های قرنیه چشم
  15. دفع کننده سدیم اضافی بدن

مواد لازم برای پخت آبگوشت گیاهی

  • گندم : 4/1 پیمانه
  • نخود ، لوبیا چیتی وسفید: 1 پیمانه
  • پیاز متوسط: 2 عدد
  • سیب زمینی متوسط: 4 عدد
  • سویا: 2/1 پیمانه
  • رب: 3 قاشق غذاخوری
  • روغن: 3 قاشق غذا خوری
  • لیمو عمانی: 4 عدد
  • کره: 100 گرم
  • آب: 8 پیمانه

ادویه های مورد نیاز

  1. زرد چوبه: 1 قاشق چایخوری
  2. دارچین: 1 قاشق چایخوری
  3. نمک: 2 قاشق چایخوری
  4. فلفل قرمز: 8/1 قاشق چایخوری

میتوانید ادویه ها را باب میل خود تغییر یا کم و زیاد کنید.

طرز پخت آبگوشت گیاهی در 7 گام

1- قبل از پخت این آبگوشت لذیذ بهتر است موادی چون: نخود و لوبیاها را از شب قبل یا حداقل 3 الی 4 ساعت قبل از پخت خیس بدید. اگر حبوبات را از شب قبل خیس دادید بهتر است یک یا دوبار آبش را عوض کنید تا به خوبی نفخ آن گرفته شود و نرک تر شود تا پخت بهتری داشته باشد.

2- گندم را نیز باید چند ساعت قبل از پخت خیس بدهید، بعد خیس دادن مواد نام برده، هر کدام را جدا گانه 2 تا 3 ساعت بپزید تا مواد شما آبپز شود. بهتر است سویا را با کمی نمک و آب ولرم به مدت یک ساعت خیس دهید و بعد از گذشت یک ساعت آن را آبکش کنید تا نمک اضافی آن کشیده شود.

3- بعد از اینکه آب سویا گرفته شد، در تابه روی گاز مقداری کره را آب کنید و سویا را به آن اضافه کنید. سویا را به خوبی با کره تفت دهید.

4- در هنگام تفت دادن سویا، پیاز را ریز کرده و در تابه ای جداگانه تفت دهید. هنگام تفت دادن سویا کمی نمک، فلفل سیاه، مقداری زعفران آب شده، دارچین، پیاز سرخ شده و رب گوجه را به آن اضافه کنید.

5- سیب زمینی ها را پوست کرده و از وسط به چند تکه درشت تقسیم کنید و بعد به همراه گوجه فرنگی پوره شده، لیمو عمانی و 8 پیمانه آب به سویای تفت داده شده اضافه کنید.

6- شعله گاز را زیاد کنید تا زمانی که آب به جوش بیاید.

7- هنگامی که آب به جوش آمد، گندم و حبوبات پخته شده را هم به بقیه مواد اضافه کنید و حرارت را کم کنید تا همه مواد به آرامی کنار هم بپزند و به اصطلاح جا بیفتند.
بعد از پخت کامل آبگوشت شما آماده شده است و میتوانید در کنار نان و سبزی نوش جان کنید.

نکته پایانی و فوت گوزه گری

  • مقدار مواد گفته شده برای 4 نفر مناسب است.
  • زمان پخت اولیه 4 ساعت بوده و اگر خوب جا نیوفتد یک ساعت دیگر به آن مهلت بدهید.
  • آبگوشت گیاهی را می‌ توانید در وعده نهار – شام – سرو کنید.
  • میتوانید برای طمع ترش غذا از لیمو عمانی بیشتر استفاده کنید.
  • بعد از رسیدن به غلظت دلخواه آبگوشت را از روی حرارت بردارید و حتما در انتها نمک آن را اندازه کنید.
  • افزودن سیر به این غذا اختیاری است، و طعم و مزه بسیار خوبی می دهد.
  • افزودن رب در انتها باعث خوش رنگ تر شدن آبگوشت شما می شود.


خوردن آبگوشت با پیاز یا ترشی

میتوانید آبگوشت را با پیاز یا ترشی بخورید؛ زیرا پیاز حاوی پتاسیم بوده و برای افرادی که به فشار و چربی‌ خون (عرق گیاهی تنظیم فشار خون مخلوط چای ترش و برگ کاسنی) مبتلا هستند مفید است. مصرف پیاز باعث افزایش ترشحات مجرای تنفسی می‌ شود که مصرف آن در روز‌های آلوده (دمنوش های ضد آلودگی هوا) باعث کاهش آثار بد آلودگی هوا می‌ شود. ترشی ترشحات اسید معده را بیشتر می‌ کند و باعث جذب بهتر آهن و هضم سریع غذا می‌ شود.

3.7/5 - (3 امتیاز)