چلغوز چیست؟
چلغوز در واقع به دانه های خوراکی درخت کاج گفته می شود که در جنگل های بومی مناطقی نظیر چین، مکزیک، روسیه، کره شمالی، پاکستان و افغانستان رشد می کنند. دانه های چلغوز خواص بسیار زیادی دارند و سرشار از مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و پروتئین های مهم برای بدن می باشند که آن را تبدیل به یک میان وعده سالم می کند. اولین برداشت چلغوز از درخت کاج 25 سال به طول می انجامد و استخراج آن به صورت دستی باعث می شود که این آجیل مقوی به یکی از گران ترین آجیل ها تبدیل شود. دانههای چلغوز درون پوسته ای وجود دارند که باید قبل از خوردن آن را جدا کرد. اگرچه پوست این دانه ها نازک می باشد و می توان به صورت خام هم مصرف نمود اما به صورت تفت داده شده و برشته شده نیز در بازار موجود می باشند که طعمی، ترد و خوشمزه را به ارمغان می آورد.
با موسسه طب سنتی سینا پردیس مشهد همراه باشید.
خواص چلغوز برای مردان
دانه های چلغوز سرشار از عنصر روی می باشند. روی عنصری ضروری جهت جلوگیری از عوامل ناباروری است. مقدار روی موجود در دانه های چلغوز باعث می شود تعداد اسپرم در مردان افزایش یافته و در نتیجه باعث افزایش باروری در مردان (تقویت قوای جنسی) و حل مشکل اختلال نعوظ می گردد. همچنین استفاده روزانه دانه های کاج می تواند از سرطان پروستات جلوگیری نماید.
خواص چلغوز برای زنان
چلغوز به دلیل داشتن آهن فراوان برای زنانی که به دلیل خونریزی های ماهانه دچار کم خونی شده اند بسیار مفید می باشد. استفاده منظم از دانه های مقوی چلغوز در زنان باردار و شیرده به دلیل دارا بودن آهن فراوان باعث رشد و توسعه مغزی کودک می گردد. همچنین به دلیل دارا بودن مقدار زیادی کلسیم و منزیم استفاده از چلغوز در زنان مسن و باردار می تواند به بهبود تراکم استخوان کمک کرده و از دردهای دوران پیری جلوگیری به عمل می آورد.
فواید چلغوز
استفاده از دانه های چلغوز برای سلامت پوست و مو بسیار مفید است. چلغوز غنی از ویتامین E می باشد که باعث افزایش رشد و استحکام مو و همچنین حفظ سلامت پوست سر می گردد. پروتئین های موجود در چلغوز موهایی سالم تر و قوی تر را به شما هدیه می دهند. به علاوه با استفاده از روغن دانه چلغوز با ریزش مو برای همیشه خداحافظی می کنید. استفاده از پودر دانه چلغوز به عنوان اسکراب برای پوست صورت نتایج بسیار حیرت آوری را به دنبال خواهد داشت. دانه های چلغوز باعث طراوت و شادابی پوست شده و از بروز آکنه جلوگیری می کند. به علاوه باعث کاهش علائم پیری پوست نیز می گردد.
مصرف دانه های چلغوز به حفظ سلامت قلب کمک کرده و از بروز بسیاری از بیماری های قلبی جلوگیری می نماید. همچنین دانه های چلغوز حاوی چربی های تک اشباع، منیزیم و ویتامین ای هستند که سطح کلسترول بد خون را پایین می آورد.
تحقیقات نشان داده است که مصرف روزانه دانه های چلغوز می تواند دیابت نوع 2 را کنترل کرده و از عوارض آن مانند مشکلات بینایی و سکته مغزی جلوگیری نماید. علاوه بر این استفاده از دانه های چلغوز به صورت روزانه به دلیل داشتن سطح بالایی از منیزیم خطر ابتلا به سرطان را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
داشتن یک برنامه غذایی سالم که شامل میوه درخت کاج یا همان دانه های چلغوز نیز باشد، از پیری و زوال عقل جلوگیری می نماید. وجود آهن در چلغوز باعث اکسیژن رسانی بیشتر به مغز گشته و برای سلامت آن ضروری می باشد. داشتن منیزیم نیز باعث شده تا دانه های چلغوز تبدیل به درمانی برای افسردگی و اختلالات اضطرابی در نوجوانان شود.
دانه های کاج منبع غنی از ویتامین کا هستند که برای تقویت استخوان ها و افزایش تراکم معدنی استخوان ضروری است. همچنین کلسترول خون را کاهش داده و می تواند شما را از دست داروهای کاهش کلسترول نجات دهد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از دانه های چلغوز در برنامه غذایی روزانه کمک به بهبود بینایی و محافظت از چشم ها می باشد.چرا که سرشار از ویتامین آ بوده و اشعه های یو وی را فیلتر می نماید. اگر احساس خستگی و ناتوانی دارید دانه های چلغوز می توانند سطح انرژی شما را افزایش دهند.
وجود منیزیم در دانه های شگفت انگیز چلغوز نقش مهمی در انتقال اکسیژن و همچنین تولید انرژی ایفا می کند که نباید آن را دست کم گرفت.
روی، یکی از نادرترین و مهم ترین ماده معدنی می باشد که بدن ما به آن نیاز دارد. شما می توانید این ماده کمیاب را در دانه های چلغوز بیابید که مسئول بسیاری از فرایندهای مهم در بدن از جمله سیستم ایمنی می باشد. از آنجا که بدن انسان نمی تواند روی را در خود ذخیره کند بنابراین رساندن روزانه این ماده به بدن از اهمیت شایانی برخوردار است. بهترین منبع روی دانه های چلغوز می باشند که استفاده روزانه از آن ها این ماده پر اهمیت را به بدن می رساند و عملکرد ایمنی بدن را بهبود می بخشد.
استفاده از دانه های چلغوز در کاهش وزن نقش به سزایی دارد. پیکولینیک اسید و پپتید شبه گلوکاگون دو هورمونی هستند که به مغز هشدار پر شدن معده را می دهند. در نتیجه با کاهش اشتها و احساس سیری به راحتی می توانید وزن خود را کم کنید.
دارا بودن فسفر فراوان در دانه های چلغوز علاوه بر کمک به سلامت استخوان و دندان به هضم غذا نیز کمک می کند. فسفر اسید معده را خنثی کرده و برای درمان یبوست، اسهال و نفخ قابل استفاده می باشد.
با تمام خواص عالی و بی نظیری که دانه های چلغوز دارند، ممکن است در برخی افراد باعث بروز عوارضی شوند. افرادی که به آجیل حساسیت دارند ممکن است به دانه های کاج نیز آلرژی داشته باشند.
همچنین افرادی که دارای مزاج و طبع گرم و خشک دارند بهتر است از آن استفاده نکنند.
خواص چلغوز برای پسرزایی
یکی از اصول مهم برای تعیین جنسیت جنین، مواد خوراکی است که قبل از اقدام استفاده می کنید. برای پسردار شدن باید از غذاهایی که پتاسیم و سدیم بالایی دارند استفاده شود. دانه های چلغوز سرشار از پتاسیم و سدیم می باشند که می توانید آن را برای پسردار شدن در رژیم غذایی خود قرار دهید.
خواص چلغوز برای اسپرم
مقدار روی موجود در دانه های چلغوز تعداد اسپرم ها را افزایش می دهد و به آغشتگی آن ها کمک می نماید. در نتیجه کیفیت اسپرم ها نیز بالا رفته و در نتیجه باعث افزایش قدرت باروری می گردد.
مزاج چلغوز چیست؟
دانه های چلغوز طبع بسیار گرم و خشکی دارند بنابراین مصرف بیش از حد آن در کسانی که مزاج گرم (مزاج گروه های سنی) دارند عوارضی را در پی خواهد داشت.